Recepten

Soep voor sterke spieren

By maart 2, 2019 3 Comments

Soep voor spiermassa? Ja zeker!

Wie kent nou niet de tekenfilm; ‘popeye’? De zeeman die graag gebruik maakte van zijn ingeblikte spinazie. Wanneer hij het hart van Olijfje wilde veroveren en het op moest nemen tegen Bluto, at hij een heel blik spinazie leeg en kreeg spierballen van staal.

Maar werkt spinazie ook echt spierversterkend en laat het ook spiermassa toenemen?

Ik zal bekennen dat toen ik het recept voor spinaziesoep zag, ik niet heel enthousiast werd. Dat spinazie goed voor je is en ik het regelmatig verwerk in mijn ontbijt, is een feit!
Ik ken genoeg mensen die spinazie niet zo lekker vinden en deze groente dus liever links laten liggen. Zonde want door alle voordelen voor de gezondheid hoort deze groente echt wel thuis in een gevarieerd voedingspatroon.

Speciaal voor deze mensen moest ik het recept wel een kans geven en geloof me, het recept is het proberen waard!

Soep van spinazie, wat zijn de effecten voor de gezondheid?

Om antwoord te geven op de vraag of spinazie echt spierversterkende effecten heeft zullen we eerst moeten kijken welke werkzame stoffen er in spinazie te vinden zijn en wat deze stoffen doen voor jouw gezondheid.

Vitaminen:

 • Vitamine A; zorgen voor een normale groei, een gezonde huid, haar en nagels en een goede werking van de ogen en het afweersysteem.
 • Vitamine C; zorgt voor een goede weerstand en daarnaast zorgt het voor gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten. Het zorgt ook voor een goed functionerend zenuwstelsel en draagt bij aan de energievoorziening. Ook bevordert vitamine C de opname van ijzer.
 • Vitamine E; werkt als een antioxidant en beschermt zo de cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel.
 • Vitamine K; is nodig voor een goede bloedstolling en mogelijk ook voor de aanmaak van botten.
 • B-vitamines, waarvan het meeste foliumzuur (vitamine B11); B-vitamines activeren de natuurlijke energie in het lichaam. Ze maken energie vrij uit de voeding, door een rol te spelen in de verbranding van koolhydraten, vetten en eiwitten.
 • Antioxidanten zoals luteïne, zeaxanthine en caroteen (vitamine A); antioxidanten vangen vrije radicalen weg. Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Zo kunnen antioxidanten helpen tegen deze beschadiging en daarmee mogelijk op de lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen.

Mineralen:

 • Ijzer; het spoorelement ijzer is belangrijk voor de vorming van rode bloedlichaampjes en het zuurstoftransport in het lichaam. Wist je dat een ijzertekort zelfs bloedarmoede kan veroorzaken?
 • Mineralen kalium, calcium, fosfor & magnesium; calcium en magnesium dragen bij aan het versterken van botten en het zenuwstelsel. Het mineraal kalium werkt samen met chloor en natrium. Deze dragen bij aan de vochtbalans en de bloeddruk in het lichaam.

Sporenelementen:

 • Spoorelementen; ijzer maar ook koper, zink, jodium en selenium; zorgen voor een goede groei en functie van het lichaam. We hebben deze maar in erg kleine mate nodig.

Vezels:

 • Voedingsvezels; waarvan 70% onoplosbare vezels en 30% oplosbaar. Onoplosbare voedingsvezels komen onverteerd in de darmen aan en dienen als voedingsbron voor de bacteriën in onze darmen. Ze zorgen ook voor een goede stoelgang en het schijnt dat ze bijdragen aan het verlagen van het cholesterol en de bloeddruk.

Zoals je ziet zit deze groene bladgroente boordevol goede stoffen die op hun beurt allemaal bijdragen aan meer energie, betere vertering, betere functie en groei van organen. Indirect zal spinazie dus bijdragen aan meer spierkracht en spiergroei.

Maar we kunnen het recept nog verbeteren!

Soep met een eiwit upgrade en super snel klaar!

Soep die binnen 15 minuten klaar is, weinig Kcal bevat en veel eiwitten heeft. Klinkt niet verkeerd toch?

Koop voor deze soep geen ingevroren spinazie maar bladspinazie want bladspinazie is een stuk gezonder én lekkerder! Ben je niet zo gek op kokos? Ik ook niet maar je proeft er haast niets van. Probeer dit recept gewoon eens uit en laat je verbazen hoe lekker deze soep is!

Ingrediënten:

 • 500 g bladspinazie
 • 200 g hüttenkäse
 • 1 prei
 • 2 dl kokosmelk
 • 3 dl water
 • tuinkers
 • 1 bosje platte peterselie
 • 1 el groentebouillon (1 blokje )

Bereiding:

 1. Snijd de prei in stukken en was deze goed schoon. Plaats een soeppan op het vuur met een scheutje olijfolie. Bak de prei in ongeveer 2 minuten zacht. Blus het af met het water en de kokosmelk.
 2. Voeg de groentebouillon eraan toe en laat dit 3 min koken.
 3. Voeg de spinazie eraan toe en kook deze nog 2 minuten mee.
 4. Verwijder de pan van het vuur en mix met een staafmixer de soep helemaal glad.  Snijd de peterselie fijn en roer dit met wat peper en zout door de hüttenkäse.
 5. Serveer de soep uit met 1 eetlepel hüttenkäse en wat tuinkers.

Deze soep kun je prima af laten koel en weer opwarmen, bewaar de soep wel even in de koelkast.

Eet smakelijk!

3 Comments

Leave a Reply