Recepten

Pannenkoeken van pompoen

By maart 16, 2019 No Comments

Pannenkoeken van pompoen, het recept van Curacao!

Arepa di pampuna worden ze op Curacao genoemd, kleine zoete pannenkoekjes van pompoen. Tijdens ons verblijf op Curacao maakten we kennis met deze overheerlijke lekkernij.

Marjolijn kwam via Milouschka (een bekende van CrossFit) in contact met haar moeder die op Curacao woont. Marjolijn besloot tijdens ons verblijf even langs te gaan om kennis te maken. Ze werd hartelijk en gastvrij ontvangen en mocht direct blijven lunchen.

Gepassioneerd vertelde de moeder over het maken de pannenkoeken, deze werden nog volgens traditioneel recept gemaakt. Het recept nam Marjolijn mee naar ons appartement en we gingen aan de slag. We kwamen erachter dat de ingrediënten niet helemaal in ons voedingspatroon pasten, vandaar dat wij er onze eigen gezonde variant van hebben gemaakt.

Pannenkoeken, pampuna met een gezonde twist

Geen geraffineerde suikers en havermout in plaats van bloem. Het was even puzzelen met de verhoudingen maar het is gelukt! Elke keer wanneer we deze pannenkoeken eten, denken we terug aan de tijd dat we op Curacao woonden. Wat een fantastisch, exotisch, kleurrijk en vrolijk eiland!

Dus dit recept hebben wij maar ook jullie speciaal te danken aan Milouschka en haar lieve moeder.

Pampuna pannenkoeken met een gezonde twist!

Ingrediënten:

650 gr flespompoen (geschild)
250 gr gemalen havermout
2 tl bakpoeder
2 eieren
1 el honing
1 el koek en speculaaskruiden
150 gr melk
2 handen rozijnen
kokosolie of roomboter

Bereidingswijze:

Schil de pompoen en verwijder pitten en het vruchtvlees. Snijd de pompoen in kleine stukjes. Kook de pompoen in een ruime pan met water, in ongeveer 20 minuten gaar.

Giet de pompoen af en laat de stukjes afkoelen. Pureer de pompoen in de keukenmachine. Voeg de eieren toe en meng het geheel. Voeg de gemalen havermout en het bakpoeder toe. Zeef de bakpoeder even, zo voorkom je dat er klontjes in het beslag komen.
Ik gebruik één eetlepel honing maar wil je zoetere pannenkoeken dan kun je meer honing toevoegen. Voeg de koek en speculaaskruiden toe en als laatste de melk.

Laat het beslag goed draaien. Het beslag is goed wanneer het de dikte van kwark heeft (ietsje dunner wellicht).

Tenslotte spatel je twee handjes rozijnen door het beslag.

Verwarm een koekenpan met een klontje kokosolie. Wij bekken de pannenkoeken op een redelijk laag vuur (inductie stand 9). Bak telkens 3 pannenkoeken in de pan. Het beslag is dikker dan ‘normaal’ pannenkoekenbeslag, daardoor worden de pompoenpannenkoeken lekker luchtig en fluffy.

Eet de pannenkoeken als ontbijt of lunch. Ze zijn heerlijk met wat magere kwark of cottage cheese, blauwe bessen en framboos.

Leave a Reply